Google Street View вече и в България.

И така братя и сестри, слагайте слънчевите очила, махайте праните гащи и чорапи от терасата, приберете колата в гаража Google Street View е тук. Саймън Мийхън от офиса на Гоогъл в Ирландия и Ева Мартиникова от клона в Чехия са посетили България преди дни и са разговаряли с представители на Комисията за Защита на Личните Данни (КЗЛЧ).

Харесва ви това или не, това е положението, комисията не може да им забрани ако са спазили процедурата и са се регистрирали като “администратор на лични данни”.

Така , по този начин всяка къща , дворче , витрина на магазин , паркирани автомобили , тераса с пране и без пране ще бъде заснета и достъпна за всяка точка на света. Снимките се правят еднократно и за сега няма да се актуализират с нови, затова постарайте се да не сте на терасата и да си режете ноктите с цигара в уста докато Гоогъл мобила минава по вашата улица … да не се излагаме пред чужденците :) Това в трапецЪТ на шегата разбира се.

Google колите, велосипедите и шейните ще свършат работата за два месеца или по – малко, зависи от времето и влажността. Колите за пътищата, велосипедите и триколките са използвани за места , където не е разрешено придвижването с МПС-а, като паркове, градинки, игрища и др. Шейните – за планините и други офроуд изпълнения.

От компанията твърдят че замъгляват всички лица на хора, номера на коли и др. лична информация. Важно е да отбележим, че ако видите своя снимка в Street View и това не ви харесва, то вие може да докладвате нередност чрез бутона Report a problem и там да попълните форма, като от Гоогъл обещават да вземат отношение бързо.

При снимането в другите европейски страни от екипа са предупреждавали кой ден в кой час къде ще снимат за да могат хората да имат възможност да се предпазят от недоразумения и нежелани ефекти от типа:

“Охооо, ко прайш ти с Пешо съседа на терасата им ма…” или “… значи пушите зад училището а мойто момче , а а а … БАМ БАМ” или “… ти нали каза, че имаш джип (жип) бе милооо, ми в интернет защо те има да стоиш до един стар москвич ъъ?? …” и други :D

Важно е да отбележим и друго. До сега в тази практика се е случвало Google да засичат частни WiFi мрежи, такива каквито имат всички потребители с рутери и да събират MAC адреси и друга информация, която хората не биха искали друг да има. В Холандия Google са осъдени затова , че са събрали повече от 3 000 000 MAC адреси. А при незащитени мрежи щетите биха били и още по – големи: имена на хора, IP адреси и др.

escope.eu ще ви държи в течение , кое , как , кога , защо, както и екзистенциалния въпрос – кой на кого …

Коментари за Google Street View вече и в България.

0 коментара

Напиши коментар

Email адреса няма да бъде видим никъде в сайта.

Разрешени HTML тагове и свойства: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>